top of page

book's dairy #2 ÚDOLÍ - krystyna kuhn

A máme tu druhý díl Book's dairy! Ahoj! Ráda bych vám pověděla a napsala o trilogii Údolí od německé autorky Krystyny Kuhn. Tuhle sérii jsem si moc oblíbila, už kdysi jsem ji četla a nedávno jsem si na ni vzpomněla. Každý díl má svou tajuplnou zápletku, o niž si myslíte, že ji hned poznáte, ale ono nic! A tak musíte napínavě číst a zároveň přemýšlet až dokonce, abyste přišli na řešení. Na samotném konci knihy najdete tabulku mrtvých, jejíž počet se v každém díle zvýší.

I. kniha - ÚDOLÍ: HRA

Úvodní díl této trilogie nás zavádí do malebného udolí v Rocky Mountains, kde Julia a Robert Frostovi nastupují do prvního ročníku prestižní univerzity Grace College. Ale už při příjezdu je sourozencům jasné, že tohle místo je něčím podivné a nebezpečná a zároveň skrývá nějaké tajemství, Kniha už od začátku působí tajemným dojmem, jak autorka barvitě popisuje cestu do údolí, při níž Julia zahlédna jakousi postavu na silnici, ale nikdo z ostatních v autě ji neviděl.

Nováčky na Grace College čeká uvítací večírek v loděnici, která se nachází v zakázané oblasti. A už toto je jedna ze základních myšlenek Julie, protože přichází na fakt, že v údolí jevíc zakázaných oblastí, než těch povolených a že Grace College prakticky neexistuje na mapách.A navíc, Julia dostala pozvánku smskou s podpisem Loa,loa, a nikoli mailem jako všichni ostatní. Ale zpátky k loděnici. Robert posedává sám u Lake Mirror a pozoruje vodní hladinu, když v tom se na útesu objeví dívka, skočí do tmavého jezera a už je nevynoří. Robertovi však nikdo nevěří, co se stalo. Pak udělal něco, co nikdo nečekal, skočil do jezera ve snaze zachránit tu tajemnou dívku, kterou však nenajde a sám málem přijde o život. Po tom všem, kdy se do záchranné operace připojí i David, Isabella a Julia, jim Alex poví pravdu, že to byl jeden velký vtip. Někdo to však ale využil k tomu, aby se začala pohřešovat jiná dívka - Angela Finderová - dívka, upoutaná celý život na vozíku byla brutálně zavražděna. Kdo zatím však je, nikdo neví a Juia chce najít viníka, a přitom ho má přímo před očima.

S rozluštěním, kdo je vrah Angely Fingerové jsem měla docela problém. Vůbec byl to do něj neřekla (teď jsem vám trochu poradila - není to holka), protože jednal opravdu profesionálně a nezanechával za sebou nějaké stopy. Byl nenápadný, mazaný a chytrý, což mu šlo hodně do karet.

II. kniha - ÚDOLÍ: KATASTROFA

Druhý díl už je zase o něco víc ,,vyšperkovanější" než první díl a opravdu mě bavil. Je to spíše takové volné pokračování na první díl, takže s klidem můžete začít i druhým dílem. V tomto díle není hlavní hrdinkou Julia, i když to tak trochu vypadá, ale skutečnou hlavní hrdinkou je její spolužačka Katie. Chce vystoupat až na samotný vrchol Ghost, který se tyčí nad univerzitou. Ale samozřejmě i tento díl má několik překážek - 1. skoro celé okolí univerzity, tak že i Ghost a jeho širé okolí je zakázanou oblastí; 2. před několika lety při výšlapu na Ghost zemřelo a záhadně zmizelo několik studentů a za 3. v době, kdy se Katie chystá na výšlap, je naplánovaná důležitá návštěva. Katie naláká svou partu kamarádů na úžasný víkend v horách, ale podle mě už většina ví, že za tím bude něco jiného, i tak se ale vydávají na velmi nebezpečnou cestu. Průvodkyní je "skvělý víkend plný zábavy" se stává Anna, místní horolezkyně a průvodkyně po okolí, ale i ona má svá tajemství, která chce díky výstupu zjistit.

Parta se dostala na vrchol, ovšem tím jejich cesta nekončí. Katie chce vyšplhat až na úplnou špičku Ghostu, což bude osudným momentem pro celou skupinu a teprve tady půjde doslova o život!

Autorka opět donutila čtenáře hltat každou stránku s pocitem napětí a neustálé nejistoty. Co se mi opravdu líbilo, bylo to, že jsem vůbec neměla ponětí o tom, kdo bude další obětí.

III. kniha - ÚDOLÍ: BOUŘE

Třetí a zároveň poslední díl této trilogie je podle mého názoru asi nejslabší . Ale i tak má v něčem své kouzlo.

Zde je ústřední postavou Chris. Celá kniha se odehrává v rozmezí jednoho víkendu, který je pro Chrise velice nepříjemný - jsou totiž Dušičky a na ty se chce s Julií vypařit někam daleko od univerzity. Chris zarezervoval jedno školní auto, kterým mělo jet dolů do údolí ještě pár dalších kamarádů z jejich party, ale kvůli Debbie, která je nechává schválně čekat, odjedou pozdě a bouře je tak zastihne v plné síle. Při cestě v bouři narazí do stromu, protože někdo přestřihl brzdy a auto se dostalo do smyku. Všichni se museli vrátit pěšky na opuštěnou kolej.

A právě v tuto chvíli vše začíná - hra se spouští, někdo nechce, aby se odsud dostali všichni živí. Ale nejvíce jde o Julii a Chrise, protože dojde k odhalení jejich velkých tajemství.

bottom of page